Self help literatura, da ili ne?


 ❤️ 'Odgovori koje dobijate iz knjiga, zavise od pitanja koja postavljate' - Margaret Atvud


❓ Šta je jedino od pomoći? Kako znamo da smo sebi ili nekome pomogli?

❤️ Ako čovek napravi akciju - onu koju je želeo, onu koja je za njega benefitna - tada je savet, odakle god došao, bio od pomoći. Ako nema akcije, nije bilo prave pomoći. Tačka.

Knjige samopomoći su ogroman biznis, to svi vidimo. Ne bi bile, da ljudima ne trebaju, zar ne?

Skoro svakog dana naiđemo još na neku koju smatramo da bi vredelo pročitati. Koja nam uliva nadu da čitanjem knjige možemo nešto promeniti u životu. I to ulivanje nade je srž tog ogromnog biznisa. Ljudi vole da plaćaju nadu.

Preduzetnici, manje ili više uspešni, koučevi, terapeuti i TV lica raznih vrsta objavljuju naslove, koji bivaju popularniji od knjiga koje objavljuju psiholozi i psihijatri. Bombastični naslovi bombarduju nas željom da ih kupimo i promenimo život onako kao odavno želimo.

Većina čitalaca radi po sledećem algoritmu:

1. Oseća potrebu da razreši neki problem
2. Samodijagnozuje se
3. Kupi i pročita deo knjige sa instant receptom za rešenje
4. Zamišlja da je primenio tehniku predloženu u knjizi
5. Ostavi knjigu, jer ne radi i ode po drugu, za koju se nada da bi radila

Svi ponekad volimo da pojedemo nešto s nogu, na brzaka, zar ne? Utolimo glad, ne baš da i nahranimo kvalitetno organizam, ali preguramo nekako... Samo, da li na takvoj hrani možemo dugo i kvalitetno živeti? Malo je verovatno.

Kao što i hrana koju neko drugi osmisli za masovnu potrošnju, tako i knjige samopomoći - pomoć je da se nešto prebrodi, ali ako se samo na to oslonimo, teško da ćemo se ikuda pomeriti. Zapravo sigurno je da ćemo krenuti u rikverc sa zdravljem - probavnog trakta ili mentalnim - ili oba.

Onaj ko je kreirao problem, nema mogućnosti da problem reši, jer ga sagledava samo iz mape iz koje ga je i kreirao. Ne ume drugačije.

Knjige samopomoći ponekad mogu uneti u naš život ideju koja zazvuči odlično. Samo, treba imati na umu da i tu ideju posmatramo samo mozgom koji je problem i napravio.

❤️ Za pravu promenu, neophodno je uključiti pravu pomoć - nekoga ko razmišlja iz druge mape, one koja funkcioniše na polju na kome imamo problem.

Нема коментара: