Jesu i vam svi daljinci na broju?


 

❓ Ko upravlja vašim mislima i akcijama?

Metaforu sa daljinskim upravljačem, počela sam da koristim dok sam radila sa učenicima koji su imali dobrano izmešane daljince. Svako je svakoga mogao da uključi, kad god je hteo i za čas bi se za čas pretvorio u haos.

Zaustaviti uvređenog pubertetliju-sportistu-gorostasa kad ga neko slučajno (ili namerno😉) uključi, nije lako. Nije bilo druge, preuzeh daljince, kad su ih več pogubili. Ukačila sam nekoliko trikova pomoću kojih ih zaustavljam i imala sam mir na času. Nisam pak uspela da otkrijem dugme koje uključuje želju za učenjem, pa sam se manila ćorava posla i promenila školu.

Metaforu sa daljinskim koristim i dalje. Izuzetno je efikasna. Probajte. Pitanje: 'Jesi li ti televizor?' - zaustavi odmah. Ošamuti. Uvredi pomalo, ali ako. I ostavi u zapitanosti - što je najveća dobit, jer promeni ponašanje. Neće niko da bude televizor.

Radim sada sa decom koja u većini lokus kontrole imaju u sebi. Kontrole nad ponašanjem koje je zaduženo za red u učionici.

A tek kad to imamo, možemo se prebaciti na rad sa lokusom kontrole u vezi sa samovrednovanjem. Taj je filigranski posao divni deo nastavničkog poziva.

Gde je vaš lokus kontrole? Čije vas reči ili ponašanje okinu, tako da krenete kud niste želeli? U kom se segmentu života to dešava?

Ako to postoji, vredi se upitati kad i kome ste predali daljinac. Stoji li, možda, negde na vetrometini? Pa može da ga nagazi ko stigne i pri tom vas izuje iz cipela?


Kako ćete znati da vam nisu svi daljinci na broju?


Ako postoji neka oblast u životu gde lako planete, ili odustanete, gde reagujete tako da se posle pokajete, gde se stidite puno, gde se uvek pitate šta neko drugi misli - u toj ste oblasti daljinski nekome poverili. Uradite sve što možete da ga vratite u sebe.

Pri tome, pazite da ga vratite u onog sebe koji ga neće okidati na vašu štetu - jer i toga ima. Naši saboteri umeju da budu gori od ljudi oko nas.

❤️ Nije ovo lak posao. Ali jeste vredan truda.

❤️❤️ Bahova cvetna esencija 🌺 Cerato🌺 od ogromne je pomoći da ojačate toliko da sami donesete odluke o tome na šta ćete reagovati i kako.

❤️❤️ Iz najboljeg dela sebe.

Нема коментара: