cvetnim esencijama protiv treme


Bliži se prijemni ispit za srednje škole i fakultete i ispitni rok za studente. Pravo je vreme da pričamo o tremi.
Prava količina produktivne treme, takve da nas stimuliše da se ne opustimo, da se priberemo i najbolje moguće odradimo postavljeni zadatak, uvek je dobrodošla.
Nažalost, trema nas mnogo češće ometa da pokažemo svoje kvalitete.

Trema nastaje iz straha da se ne osramotimo, da ne izneverimo nečija očekivanja, da će se o nama otkriti nešto što ne želimo da se sazna, da ćemo pokazati kako nismo savršeni. Ubedimo nekako sebe da ćemo zauvek uništiti život, ukoliko baš na ovom ispitu ne uradimo najbolje što možemo i tolika nas odgovornost preplaši.

Uglavnom smo svesni kada smo pod tremom, znoje nam se dlanovi, želudac je uznemiren, suši nam se grlo ili imamo osećaj da smo ama baš sve zaboravili. Ponekad nam se čini da uopšte nemamo tremu. Tada treba biti oprezan i proveriti je li zaista tako.
Veoma je uobičajeno da ne osetimo nijedan znak uznemirenja, a na ispitu nas zaskoči nepoznata unutrašnja blokada, od koje smo paralisani, memorija kao da je potpuno izbrisana, a mi kao da smo debelim pleksiglasom odvojeni od svog života. Vidimo gde smo, ali ne uspevamo da ostvarimo kontakt i ispunimo zadatak koji je pred nama.



Floriterapija ima pravo rešenje za ovu situaciju. Cvetne esencije nam pomažu da, na potpuno prirodan i blag način, veoma efikasno razbijemo tremu i blokade, ostanemo pribrani i kada svi oko nas nisu i tako pokažemo najbolju sliku u datom momentu.

Postoje učenici koji iznenada izgube poverenje u svoje znanje, uplaše se i odustaju tako što ili uopšte ne izađu na ispit ili se unapred predaju i ne žele ni da se potrude na ispitivanju na kome forme radi, ipak budu prisutni. U takvim slučajevima pokazalo se da neka od sledećih esencija ili neka njihova kombinacija daju snagu da se ovo privremeno stanje beznađa i  očaja odagna: MountainPride, Rock Rose, Mustard, Gorse, Purple Monkeyflower i Gentian.


Cvetne esencije Garlic i Chamomille razbiće napetost u predelu stomaka i solarnog pleksusa, Lavander će ublažiti napetost u glavi, a Dandelion je potreban ukoliko od treme dođe do grčenja mišića. Snapdregon je veoma koristan za one koji nerazgovetno govore usled napetosti u vilici i zubima, a Yerba Santa će odagnati napetost u grudima.


Cvetne esencije protiv treme uzimaju se nekoliko dana pred ispite i neposredno pre i u toku ispita, a odgovarajuću kombinaciju propisuje floriterapet u skladu sa vrstom uznemirenja i blokada koje se uobičajeno javljaju kod učenika.





Kombinacija cvetnih esencija  Penstemon, Red Clover, Indian Pink, Filaree i Star of Bethlehem, pokazala se kao izuzetno efikasna za suzbijanje treme. Penstemon daje povećanu snagu i odlučnost za prevazilaženje neuspeha. Red Clover omogućava da se zadrži lična sigurnost, smirenost i jasnoća misli u situacijama predispitne panike. Indian Pink, drevni indijanski cvet nam omogućava da ostanemo fokusirani i zadržimo unutrašnji mir u okruženju intenzivne aktivnosti. Filaree smanjuje preokupiranost trivijalnim problemima, te nas održava u tome da smo sveni šireg konteksta i u stresnim situacijama. Star of Bethlehem nam daje skoro trenutno umirenje usred jakog stresa.


Student koji koristi ovu kombinaciju neposredno pred ispite, ovako opisuje njeno delovanje:


Efekat kombinacije svetnih esencija koji deluju na predispitnu tremu se odmah uočava: jaka koncentracija, bez strepnje i straha. Nestaje neprijatan osećaj u stomaku koji sam imao dan pred ispit i na ispitu.
U nastavku je njegov opis delovanja floriterapije, koju koristi nekoliko meseci redovno:
Efekti ostalilih cvetnih esencija se pojavljuju sporije. Postepeno sam počeo više da učim i da bolje organizujem svoj radni dan. Napravio sam plan koji je podrazumevao  i pronalazak profesora za privatne časove i dogovor sa njim u vezi tempa i redosleda spremanja ispita. Vremenom mi je postalo lakše da se ne prepustim onome što najviše volim da radim u svojoj sobi (igrice na računaru) već da sednem za radni sto i učim.
Nedavno sam, nakon 3 meseca terapije, izbrisao u svom računaru igricu koju najviše volim.
Od ukupno 5 ispita sam uspeo da dam 3 ispita iz prvog semestra. Da sam zadržao "stari" tempo, dao bih samo jedan.
Oslabio sam 7kg /od početnih 95kg .
Cvetne esencije sam počeo da uzimam na insistiranje roditelja. Prvih dvadesetak dana su me kontrolisali i opominjali, sada redovno uzimam sve 4 dnevne doze.



Ovaj je članak objavljen na portalu vesti Online.

Нема коментара: