o cvetnim esencijama

"Iza svake bolesti kriju se naši strahovi, naše brige, naša pohlepa, naše simpatije i antipatije. Ako ih otkrijemo i iscelimo, sa njima će nestati i sve bolesti od kojih patimo". - Dr Edvard Bah


Floriterapija - terapija cvetnim esencijama je prirodna, nežna i potpuno neškodljiva metoda pogodna za sve uzraste. Mogu je koristiti veoma mala deca, kao i stare osobe.Primena je laka, cvetne esencije se uzimaju u vidu kapi, četiri puta dnevno i obrasci našeg ponašanja se postupno i postojano menjaju, bez muke. U dogovoru sa floriterapeutom, pravi se individualna kombinacija cvetnih esencija u zavisnosti od problema koji se rešava. 

Floriterapija daje prve rezultate veoma brzo, a za postojanu promenu navika, potrebno je nekoliko meseci.

Često se postavlja pitanje da li moramo čekati da se delovanje cvetnih esencija pojača redovnom upotrebom ili možemo odmah primetiti da li su one delovale.


To zavisi od slučaja do slučaja. Ponekad se efekti uzimanja cvetnih esencija osete odmah i sa sigurnošču se zaključuje da su promene koje su se desile rezultat korišćenja cvetnih esencija. U nekom drugom slučaju, biće potrebno strpljivo otkrivati nova osećanja ili misli, sloj po sloj, pre nego što se oseti da je počelo razrešenje nekog problema. Ovo može potrajati nedeljama, mesecima ili čak godinama, u zavisnosti od komplikovanosti problema, spremnosti da se sa njim suočimo i puteva naše podsvesti koja nam se u tom suočavanju otkriva.


Ponekad nam je potrebna jedna cvetna esencija u nekom momentu, i osetimo da nam je pomogla, ali moguće je da nam, posle nekog vremena, bude potrebna ponovo ta ista esencija, da bismo razrešili kompleksniji deo problema ili brige.Efekti uzimanja cvetnih esencija su kumulativni, slažu se jedan na drugi, u smislu da više malih uspeha daje mogućnost da se napravi temelj za dublje osvešćavanje, a sa tim i postojanije rešenje problema. Iskustvo pokazuje da, kada se jednom problem osvesti, ta se svesnost ne gubi, i on ostaje trajno rešen.

Neretko bude, da kada se postigne nova svesnost u jednom segmentu života, disharmonije u drugim segmentima počinju jače da smetaju, usled neslaganja sa skladnošću koja je upostavljena. Tada se može doneti odluka da se nastavi korišćenje cvetnih esencija, dok se ne oseti sklad u ostalim delovima svog bića.

Cveće, kao i sva druga živa bića ima svoju specifičnu vibratornu energiju. Naše telo je takođe složen sistem vibracija. Dok su vibracije našeg tela u skladu, mi smo zdravi. Kada se pojave blokade u protoku vibracija, narušava se unutrašnja ravnoteža i dolazi do pojave simptoma koji nam smetaju, najčešće prvo mentalnih i emotivnih, koje ne uzimamo za ozbiljno, a zatim i fizičkih.Cvetne esencije otklanjaju blokade u protoku vibracija u nama, unose svoju uravnoteženu vibraciju i pomažu povratak u normalno energetsko, mentalno i emocionalno stanje. Kada se to dogodi, stvorili smo uslove da fizički simptomi bolesti izazvanih ovim blokadama nestanu. Stepen izlečenja varira u zavisnosti od osobe i stadijuma težine njene bolesti.


Ponekad se može učiniti da se simptom koji tretiramo pogoršava, jer se iskazuju negativne emocije u svrhu toga da ih otpustimo i izlečimo. Opet, efekat uzimanja cvetnih esencija može biti i toliko suptilan, da ga osoba ne oseti, sve dok ne shvati, nekoliko nedelja kasnije da je simptom koji ju je mučio nestao. Kao kod bilo kog drugog energetskog isceljenja, prijemčivost pacijenta na nesvesnom nivou, da dozvoli slobodan protok energije ima direktan uticaj na stopu uspešnosti isceljenja. Ovo nema veze sa svesnom verom u ovakav način lečenja. Cvetne esencije deluju na male bebe, kao i na životinje i biljke. Njihovo delovanje ne možemo svesno ni dozvoliti ili zaustaviti, sem naravno - ako ih ne uzimamo propisani broj puta.

Može li se razviti zavisnost od cvetnih esencija?


U današnje vreme, u kom se proučavaju suptilni načini da nam se podmetne hrana – čak i za bebe – koja izaziva zavisnost, ne bismo li je što više kupovali, prirodno je da se razvije oprez od mogućnosti stvaranja zavisnosti. Čak je veoma uputno biti na oprezu.

Cvetne esencije su vibratorni preparat. Kao i kod homeopatije, količina hemijske supstance koja postoji u preparatu je toliko mala, da se može smatrati potpuno zanemarljivom. Ono što je karakteristika svih vibratornih preparata je da ne deluju preko dela materije koje se zove supstanca, već preko dela materije koje se zove polje. 
Cvetne esencije deluju poput zvučne viljuške. Kao što je zvuk talas, samo je za njega potrebno da imamo supstancu koja osciluje – vazduh, kao što je svetlost talas koji se prostire i bez oscilovanja supstance, već se elektromagnetne oscilacije prenose kroz polje; tako se informacija koju naše telo prima od vibratornih preparata prenosi kroz bioelektrodinamičko polje našeg tela. To je veoma suptilna informacija koja se prenosi na naše misli i osećanja, poput naštimavanja intonacije zvučnom viljuškom, samo još suptilnija. 

Ono što se pokazalo je da naše telo, posle nekog vremena tog ‘naštimavanja’ unošenjem kapi u organizam, nastavi samostalno da osciluje na tim frekvencijama, tj. nastavlja da ima misli i osećanja koja su za njega benefitna bez potrebe da se na dalje uzima vibratorni preparat. 

U zavisnosti od obrazaca mišljenja i ponašanja koje smo usvojili, potrebno je od jednog do nekoliko meseci da se neki od obrazaca koji nam ne pomaže, poput ogorčenosti, ozlojađenosti, nestrpljenja, ljubomore, zavisti, potištenosti, preteranog sanjarenja, odustajanja, nemanja samopouzdanja, strepnji, repetitivnih neproduktivnih misli… postojano prebaci u obrazac koji pomaže da sagledamo svoje probleme iz drugog ugla i njihovom rešavanju priđemo na drugi način.


Priče o cvetnim esencijama:


Pomiriti se i krenuti dalje. KAKO?

Cvetne esencije namesto zatrpavanja hranom

Koga više voliš? Sebe levu ili sebe desnu?

Sakupljaš li marljivo sopstvene probleme?
VAŽNOInformacije na ovom blogu nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja. U slučaju zdravstvenog problema, prvo se obratite lekaru u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Cvetne esencije su dopuna vašoj terapiji, vašem sveukupnom boljem emotivnom i mentalnom stanju, nisu zamena za lek ili obrok.

Šta su Bahove cvetne esencije i kako mogu pomoći?


Kada ne možemo da promenimo okolnosti, možemo da promenimo sebe! 
Umesto da na neku situaciju reagujemo ljutnjom, očajem, ogorčenošću, odustajanjem ili na neki drugi pogrešan način, Bahove kapi mogu da nam pomognu da jasno sagledamo situaciju i da reagujemo adekvatno i konstruktivno.


Ye Suffer from Yourselves


tekst Dr Baha o prirodi oboljevanja
Soba za konsultacije Dr Baha, koja se i danas koristiU ponudi se mogu naći prethodno pripremljene kombinacije cvetnih esencija za koje se tvrdi da tretiraju specifične probleme kao što su nesanica, umor, stres od ispita, gubitak težine i međusobni odnosi.

Takvi proizvodi nisu za preporuku.
Postoji samo jedan gotov kombinovani Bahov preparat, tradicionalna formula 'Rescue Remedy', koja se tokom vremena dokazala kao korisna za gotovo sve krizne situacije. Bahov centar savetuje praktičare da ne koriste gotove kombinacije cvetnih esencija, sa izuzetkom Rescue Remedy, jer je to protivno duhu, filozofiji i sistemu Dr Baha, kao i kršenje Kodeksa Bahovih praktičara.

Razgovor sa Bahovim praktičarem
Suštinski zadatak Bahovog praktičara je da pomogne klijentu da osvesti svoje mentalno ili emotivno stanje. 


Preuzeto iz teksta Milene Kostić


Zašto je bitno da klijent bude toga svestan? 

Zato što uz Bahove kapi rastemo i razvijamo se kao ličnosti – a to ne može da se odvija nasumično, stihijski, bez svesti o tome koji su naši potencijali i na koji način treba da ih razvijemo u kapacitete (vrline, sposobnosti, veštine, znanja…). Takođe je bitno da smo svesni koje su se prepreke unutar nas isprečile našem unutrašnjem spokoju, ili našoj komunikaciji sa samim sobom ili sa nekim iz našeg okruženja. Da li je ta prepreka naša netolerancija, posesivnost, strah, nestrpljivost, socijalna ili emotivna nezrelost, nedostatak samopouzdanja, samokontrole, nedostatak volje ili optimizma…
Dva su preduslova za življenje života punim plućima: jedan je poznavanje i prihvatanje sebe (sa svim vrlinama i slabim tačkama), a drugi je visoka tolerancija na frustraciju, na osujećenost naših očekivanja.
Zašto je bitno da poznajemo i prihvatimo sami sebe? Zato što je to jedini način da prepoznamo i definišemo i svoje slabe tačke, svoje mane, svoje nesposobnosti, svoje neveštine, odnosno ono što nam se ne dopada kod sebe ili što nas odvede s vremena na vreme u neki ćorsokak, u neku patnju. Tek tada, poznavajući sebe, mi smo u mogućnosti da menjamo ono što nam se ne dopada, da se usavršavamo tokom života, postajući tako zadovoljni sobom i svojim životom.


Нема коментара: