Kako se hranite?

 




❓ Jedete li malo, puno, premalo, previše? Ne jedete uopšte puno, a kile se gomilaju? Više nego što želite i to ne možete da prekinete? Izdržite dijetu, ali posle vratite i koju kilu preko?

Hrani je teško odoleti, svuda je oko nas. Malo ko da nema sa tim problem. Ako ne sa količinom, onda sa vrstom.



Okruženi smo i svačim drugim, čemu moramo odoleti. Jer smo tako vaspitani ili što ne možemo sebi da priuštimo. A hranu možemo.

Socijalno je postalo prihvaćeno da jedemo loše - niko nas neće osuđivati, niti nam postavljati dijagnoze.

Ono što se nekada smatralo pretilim, sada to već odavno nije. Sećam se kad sam sa ćerkom u pubertetu sela da gledam Grlom u jagode. Rekla sam joj da ćemo gledati seriju o tome kakve probleme imaju oni koji su debeljušni. Mislim da smo odgledali bar dve epizode, kad me je pitala: 'Pa dobro, kad će se pojaviti taj neko ko je debeo?' Prema današnjim shvatanjima debljine, Bane Bumbar je totalni mršavuljko.

Najzdravije, u suštini je i najjednostavnije. Jesti koliko organizmu treba, onih namirnica koje su dobro gorivo za njega, u vreme kad mu je to potrebno. Znamo to. Samo...

Vreme u kome živimo toliko je puno izazova, a hrana je na domak ruke i lako je sa njom zatrpavati osećanja. Svi to radimo, u manjoj ili većoj meri. Hteli, ne hteli to da priznamo.

Ako neko odstupi od tog obrasca, umemo i da se ljutnemo, je li tako? Probajte samo na slavi da odbijete neko jelo.

A ako se suočimo sa većim problemom, poput bulimije ili anoreksije, skloni smo da problem zanemarimo dok ne eskalira i ekspodira svom silinom.

Bahove kapi su od velike pomoći kada jedemo iz dosade, ili se kompulzivno prejedamo jer smo izgubili osećaj sitosti. Kada potiskujemo osećanja i zatrpavamo ih prepunim tanjirima. Kad imamo potrebu da svet nekako držimo na odstojanju, pa ne umemo drugačije sem povećanjem obima tela i samoporužnjivanjem. Kad silni zahtevi svakodnevice preopterete, pa je sočan zalogaj super način da se na njih zaboravi, makar na čas.

Nije lako razbiti loše obrasce hranjenja, ali jeste moguće. I jeste baš jako važno.

Нема коментара: