Nikad bio u pubertetu?


 Mene ili njih? I moj mene i njihov nas i njihov njih i moj njih. Svaki put kad je pubertetlija u kući, pubertet ometa i njega i sve ukućane.


Ako se to ne događa, treba se zabrinuti.

Ovo često izgovorim roditeljima koji mi se žale kako ne umeju da izađu na kraj sa svojim pubertetlijom. Budu zapanjeni uglavnom. Ali vrlo brzo shvate.

Pubertet je razdoblje u kome nam hormoni pomažu u jednom od najvažnijih procesa tokom odrastanja. Treba prosejati uverenja koja smo dobili od odraslih, preispitati ih dobro i odlučiti koja ćemo zadržati, a koja ćemo zameniti i čime.

Veliko spremanje nikada nije lak posao. Puno se prašine diže. Ispliva talog koji se skupljao godinama. Ali, kad se završi, svi uživaju.

Ko ne napravi veliko spremanje kad mu je za to vreme, posle ga čeka mnogo veći nered da rasprema.

Kad vam dete prođe kroz pubertet tako da niste u kući imali cunami, imaćete orkan sa cunamijem u adolescenciji. Ili će biti većih tektonskih poremećaja nekada u životu. Ili će se život tog deteta pretvoriti u životarenje po tuđim programima. Što, priznaćete, neće baš valjati.

Tri su bahove cvetne esencije važne u ovom periodu:

Clematis, da zadrži od preteranog sanjarenja. Jer hormoni puberteliju vode ka životu u snovima, a pravi život traži postignuća. Imajte na umu da imate dete, koje samo zapreminom tela sliči odrasloj osobi i koje će obećati svašta. Iskreno će misliti da 17 lekcija može naučiti za pola sata. Ne nasedajte, to je jedini savet.

Impatiens će smiriti buru koju napravi loš odmer vremena provedenog u sanjarenu i vremena posvećenog obavezama. Pa kad vremenski rokovi stisnu, Impatijens štiti od toga da puknemo.

Naravno, nije loše redovno kontrolisati da li je pubertetlija svoje obaveze uradio. Biće bure dok to radite, ali šta je bura naspram orkana koji vas čeka iza ćoška, kad budete grdili za potpuno zanemarivanje svih obaveza. Ne, neće vas orkan preskočiti.

A ako je odjednom u kući zavlada neki čudan mir, vreme je da se ozbiljno uplašite. Tada je moguće da je potonuće takvo da je neophodno dati mu Mustard ili pak otići po ozbiljnu stručnu pomoć. To je mesto u kome puca veza sa stvarnošću i moguće su nekontrolisane akcije prema drugima ili prema sebi.

Više na ovu temu u članku: Oh taj pubertet! 

Нема коментара: